Amics de la Terra inicia un projecte de cooperació amb Nicaragua

El mes de setembre passat, Amics de la Terra va posar en marxa un projecte de cooperació internacional amb Nicaragua, gràcies a una subvenció de la DG Cooperació del Govern de les Illes Balears.

El projecte es desenvolupa en la zona del Río San Juan, situada en el sud de Nicaragua i pròxima a la frontera amb Costa Rica. En aquesta zona de Nicaragua, la nostra coordinadora estatal, Amigos de la Tierra, fa anys que du a terme projectes de cooperació internacional centrats en la millora de la vida de la població local, en la seva majoria pagesos i pageses, i alhora, contribuint a la conservació de la rica biodiversitat que hi ha en la zona.

 

 

 

 

Allí es troba l’àrea protegida del Refugio de Vida Silvestre Los Guatuzos y el Centro Ecológico Los Guatuzos (a les imatges), que compta amb el suport d’Amigos de la Tierra des de la seva construcció en 1996, el qual ha servit com a espai de referència per al desenvolupament local en aquesta zona.

L’objectiu del projecte que Amics de la Terra Mallorca posa en marxa ara, és contribuir a la seguretat alimentària i millora de mitjans de vida de famílies pageses mitjançant l’enfortiment i diversificació productiva de 5 cooperatives sota principis agroecològics i de conservació de biodiversitat, així com millorar les capacitats tècniques, productives i de comercialització, de 183 productores/és d’aliments en 12 comunitats del municipi de Sant Carles, de les quals 7 estan en el Refugi de Vida Silvestre Els Guatuzos.

 

 

 

 

 

 

La millora de la producció se centra sobretot en el cacau orgànic, però també en hortalisses i grans bàsics. L’objectiu és crear i millorar espais per a impulsar la comercialització justa i directa de la producció liderada per membres de les cooperatives (a les imatges: dones de les cooperatives participants en els cursos sobre agroecologia i pagès amb planta de cacau).

Cal destacar que el mètode de cultiu biointensivo agroecològic d’aliments que Amics de la Terra està promovent actualment a les Illes Balears a través de cursos i xerrades formatives, també s’aplica en el projecte a Nicaragua on ja han treballat amb èxit i són referents en aquest mètode.

Per a aprofitar aquesta oportunitat i dins del marc del projecte, organitzarem un espai d’intercanvi d’experiències local-global sobre aquest mètode agroecològic a través d’una jornada en línia amb participants tant de Nicaragua, com de Mallorca. Aquesta jornada tindrà lloc en octubre de 2022.

A Nicaragua, coordinem les activitats amb el nostre grup d’Amics de la Terra a Nicaragua i amb l’ONG local, Asociación para el Desarrollo Local Ecosostenible en Río San Juan (ASODELCO).

El projecte que iniciem ara permet la continuïtat del projecte anterior que vam recolzar del 2010 a 2012, també finançat pel Govern de les Illes Balears, l’objectiu de les quals va ser millorar la capacitat de productors/as de cacau dels Guatuzos. En aquell moment el projecte va finançar, entre altres coses, la posada en marxa d’un centre d’apilament de cacau. Aquest centre continua funcionant (imatge), però amb aquest nou projecte actual, ajudarem a millorar la capacitat de les famílies cooperativistes en el maneig del cacau després de la seva collita, per a així afavorir la comercialització directa del mateix per part de les famílies locals.

  • Aquí pots veure un vídeo resum del projecte:

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.