Amics de la Terra i la Custòdia del Territori: lluita contra el canvi climàtic amb la conservació forestal

Fa 25 anys que Amics de la Terra Mallorca ens vam constituir com a associació ecologista, i des d’aleshores, hem promogut nombroses campanyes, del local al global, amb l’objectiu d’involucrar a la ciutadania en qüestions ambientals i donar a conèixer les alternatives més sostenibles. D’entre les àrees a les quals treballem, des de l’educació ambiental escolar, fins a la incidència política o les accions reivindicatives al carrer, tractant diverses temàtiques com l’agricultura, els residus o la justícia ambiental i econòmica; també hi ha lloc per a iniciatives de custòdia del territori.

L’any 2016 i fins a la primavera 2019, vam dur a terme un projecte anomenat “Iniciatives per a la Contribució de Turistes Alemanys a la Conservació de la Serra de Tramuntana”, finançat per la Fundació alemanya DBU i en coordinació amb BUND (Amics de la Terra Alemanya) i BTE Turismo Consultoria. Es tractava d’un projecte pilot amb la finalitat d’estudiar com es podria millorar la conservació de la Serra de Tramuntana mitjançant la implicació del turisme ja existent i a petita escala, conscients de la importància d’aquest paisatge únic que, malgrat estar declarat Patrimoni Mundial UNESCO, pateix una creixent pressió ambiental.

D’altra banda, des dels seus inicis, Amics de la Terra ha promogut l’acció del voluntariat local a un parell de finques de la Serra, amb les quals teníem un acord informal per a la millora del seu estat i el manteniment dels seus valors.  Aquest és el cas del Barranc de Biniaraix, on hem organitzat jornades populars de feina des de 2010, ajudant a reparar marges de pedra en sec i netejant l’olivar.

Pel cas de la finca de Son Torrella, al sostre de la Serra, la relació ve de més enrere. En aquest bell indret les nostres activitats es remunten al 1995 i s’han centrat sobretot en accions de reforestació, amb l’objectiu de guanyar terreny forestal a una finca on l’activitat agrària havia deixat poc bosc. En total s’hi han plantat més de 70 Ha amb pi blanc (Pinus halepensis), alzines (Quercus ilex), nogueres (Juglans regia) i ullastres (Olea europea var. sylvestris).

Per dur a terme aquesta enorme tasca, dotzenes de socis i simpatitzants d’Amics de la Terra han participat no només en les jornades de reforestació inicials, sinó també en jornades de reposició d’uns 600–800 arbres anuals, a més de la col·locació, manteniment i retirada de reixetes protectores per a evitar que les cabres els fessin malbé.

A l’estiu 2019 vam poder firmar un acord formal amb els propietaris de Son Torrella, i és així com volem reprendre els treballs de Custòdia del Territori que iniciem aquesta tardor amb el suport del Consell Insular de Mallorca.

Amics de la Terra anima als seus simpatitzants a col·laborar amb aquests treballs de conservació i millora del patrimoni natural d’aquesta finca tan emblemàtica al cor de la Serra i que compta amb diverses figures de protecció, contribuint així en la lluita contra el canvi climàtic, la desertificació, la reducció del risc d’incendi forestal i la preservació d’altres serveis ecosistèmics que aporten els boscos i la seva conservació.

Aquests treballs forestals els acompanyarem d’algunes formacions, per exemple sobre sanitat forestal, i de tallers que anirem organitzant a partir d’ara, com per exemple de trampes per al banyarriquer (Cerambix cerdo), etc.

Uneix-te per a la conservació de la Serra i els seus boscos, i lluitar contra el canvi climàtic!

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies