-La guia té format de microsite web i en un dels seus apartats es detalla, de forma interactiva, els 8 passos per posar en marxa una comunitat energètica.
-Les Comunitats Energètiques són una peça clau per a avançar, per una banda, en democratització energètica i participació ciutadana, i per altra, en la lluita contra la crisi climàtica i la pobresa energètica.
-Des d’Amics de la Terra volem facilitar i animar, amb aquesta guia, a que la ciutadania passi a l’acció com productora de la seva energia renovable.
Avui estrenem la guia “Comunitats energètiques, una guia per a impulsar l’Energia comunitària” en format microsite, amb l’objectiu d’oferir una informació pràctica i detallada a les persones i col·lectius que vulguin crear una comunitat energètica per a produir energia renovable.
Les comunitats energètiques són clau per a democratitzar l’energia i enfrontar-nos a l’emergència climàtica contribuint a disminuir emissions. A més, representen una oportunitat per a lluitar contra la pobresa energètica, reforçar el teixit productiu local, fomentar la creació de comunitats resilients, disminuir la factura elèctrica i augmentar la independència energètica enfront de grans corporacions. Amb aquesta fórmula participativa, la ciutadania està sent realment la pionera i la impulsora d’aquesta nova concepció de la producció i la gestió eficient de l’energia.
Si bé hi ha iniciatives i exemples inspiradors de comunitats energètiques a l’àmbit europeu, és ara quan a l’Estat espanyol estan començant a agafar força. A les Illes Balears encara queda un llarg camí per recórrer per a la seva desitjada implantació generalitzada, però ja estan començant a sorgir iniciatives també.
De fet, el Govern Balear, especialment a través de l’Institut Balear de l’Energia, ja ha començat a fer passos per a avançar en aquesta fórmula participativa per a la transició energètica, i a finals d’aquest mes finalitza la seva capdavantera convocatòria adreçada a les administracions locals per al foment de la creació de comunitats d’energies renovables locals per a autoconsum col·lectiu.
En la guia que Amics de la Terra llança avui, s’explica el camí a seguir – pas a pas – per a conformar una comunitat d’aquest tipus i no perdre’s en una carrera d’obstacles, ja que malgrat el potencial de les comunitats energètiques, hi ha aspectes complexos. La guia facilita el procés i informa sobre quins possibles finançaments hi ha, o quins són els impediments més comuns i com sortejar-los.
Des d’aquesta entitat ecologista, recorden que el Govern de l’Estat espanyol ha de transposar aviat la Directiva Europea Renovable (REDII), la qual, juntament amb l’augment de fons destinats a la Transició ecològica en els PGE per a 2021 i els fons de Recuperació Europeus, haurien de representar una oportunitat única per a la transició ecològica justa i urgent. En aquest sentit, són necessaris objectius vinculants i mesures concretes d’impuls de les comunitats energètiques.
Amics de la Terra fa anys que treballem per a impulsar l’energia comunitària i l’autoconsum energètic amb la finalitat de posar l’energia renovable en mans de la ciutadania, restant poder a la indústria dels combustibles fòssils i les empreses oligopolistes del nostre sistema elèctric, i promovent una transició energètica amb una generació molt distribuïda i en harmonia amb les nostres limitacions territorials, i que al mateix temps garanteixi les necessitats de subministrament.
Pots accedir a la microsite – Guia pràctica – aquí:
https://www.tierra.org/comunidades-energeticas/
Des d’ella, també et pots descarregar directament la versió PDF de la Guia.