Amics de la Terra estrenem guia ciutadana per crear Comunitats energètiques, pas a pas

-La guia té format de microsite web i en un dels seus apartats es detalla, de forma interactiva, els 8 passos per posar en marxa una comunitat energètica.

-Les Comunitats Energètiques són una peça clau per a avançar, per una banda, en democratització energètica i participació ciutadana, i per altra, en la lluita contra la crisi climàtica i la pobresa energètica.

-Des d’Amics de la Terra volem facilitar i animar, amb aquesta guia, a que la ciutadania passi a l’acció com productora de la seva energia renovable.

Avui estrenem la guia “Comunitats energètiques, una guia per a impulsar l’Energia comunitària” en format microsite, amb l’objectiu d’oferir una informació pràctica i detallada a les persones i col·lectius que vulguin crear una comunitat energètica per a produir energia renovable.

Les comunitats energètiques són clau per a democratitzar l’energia i enfrontar-nos a l’emergència climàtica contribuint a disminuir emissions. A més, representen una oportunitat per a lluitar contra la pobresa energètica, reforçar el teixit productiu local, fomentar la creació de comunitats resilients, disminuir la factura elèctrica i augmentar la independència energètica enfront de grans corporacions. Amb aquesta fórmula participativa, la ciutadania està sent realment la pionera i la impulsora d’aquesta nova concepció de la producció i la gestió eficient de l’energia.

Si bé hi ha iniciatives i exemples inspiradors de comunitats energètiques a l’àmbit europeu, és ara quan a l’Estat espanyol estan començant a agafar força. A les Illes Balears encara queda un llarg camí per recórrer per a la seva desitjada implantació generalitzada, però ja estan començant a sorgir iniciatives també.

De fet, el Govern Balear, especialment a través de l’Institut Balear de l’Energia, ja ha començat a fer passos per a avançar en aquesta fórmula participativa per a la transició energètica, i a finals d’aquest mes finalitza la seva capdavantera convocatòria adreçada a les administracions locals per al foment de la creació de comunitats d’energies renovables locals per a autoconsum col·lectiu.

En la guia que Amics de la Terra llança avui, s’explica el camí a seguir – pas a pas – per a conformar una comunitat d’aquest tipus i no perdre’s en una carrera d’obstacles, ja que malgrat el potencial de les comunitats energètiques, hi ha aspectes complexos. La guia facilita el procés i informa sobre quins possibles finançaments hi ha, o quins són els impediments més comuns i com sortejar-los.

Des d’aquesta entitat ecologista, recorden que el Govern de l’Estat espanyol ha de transposar aviat la Directiva Europea Renovable (REDII), la qual, juntament amb l’augment de fons destinats a la Transició ecològica en els PGE per a 2021 i els fons de Recuperació Europeus, haurien de representar una oportunitat única per a la transició ecològica justa i urgent. En aquest sentit, són necessaris objectius vinculants i mesures concretes d’impuls de les comunitats energètiques.

Amics de la Terra fa anys que treballem per a impulsar l’energia comunitària i l’autoconsum energètic amb la finalitat de posar l’energia renovable en mans de la ciutadania, restant poder a la indústria dels combustibles fòssils i les empreses oligopolistes del nostre sistema elèctric, i promovent una transició energètica amb una generació molt distribuïda i en harmonia amb les nostres limitacions territorials, i que al mateix temps garanteixi les necessitats de subministrament.

Pots accedir a la microsite – Guia pràctica – aquí:

https://www.tierra.org/comunidades-energeticas/

Des d’ella, també et pots descarregar directament la versió PDF de la Guia.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies