Amics de la Terra denuncia que les bosses de plàstic representen un greu problema pels nostres mars

Avui 3 de juliol es celebra un any més el dia sense bosses, amb especial atenció a l’impacte marí i amb esperances en les novetats europees. Amics de la Terra se suma a la celebració d’aquesta data en coalició amb la campanya internacional [1] promoguda per Zero Waste [2] i exigeix al govern central una solució definitiva a aquesta problemàtica que és un llast per als nostres mars.

Aquest any la campanya denuncia la contaminació que produeixen les bosses en els ecosistemes marins. Les bosses de plàstic abunden en els nostres mars i provoquen greus impactes en la fauna i flora marina. Es necessiten entre 100 i 500 anys perquè una bossa de plàstic que només és útil durant 12 minuts es desintegri.

Les bosses de plàstic d’un sol ús són un símbol de la “incultura” d’un sol ús que s’ha demostrat insostenible i il•lògica, pel que és necessari un canvi d’hàbits de consum impulsat per les autoritats públiques, indústria i societat civil.

Per celebrar aquest dia internacional Amics de la Terra Mallorca sorteja bosses de cotó a la seva pàgina de facebook i twitter, i anima la societat a rebutjar les bosses d’un sol ús.

A l’Estat Espanyol la situació segueix estancada. Després de l’eliminació del calendari de substitució de bosses de plàstic de la llei de residus, la gestió continua en mans dels distribuïdors privats, que decideixen lliurement si cobren o no per les bosses, i el benefici resultant cau en mans privades. Amb aquestes mesures, la reducció de bosses no està sent significativa i no aconsegueix sensibilitzar la societat sobre la necessitat d’utilitzar alternatives.

El Govern Espanyol ha de concretar propostes per reduir, reutilitzar i reciclar tots els fluxos de residus. El paquet de mesures d’economia circular publicat ahir mateix a la Comissió Europea insta tots els estats membres a reciclar el 70% dels seus residus per 2030 i el 80% si són envasos, com és el cas de les bosses de plàstic [3] . D’altra banda, tampoc es podran abocar residus reciclables en 2025, de nou el cas de les bosses.

[1] http://www.plasticbagfreeday.org/

[2] http://www.zerowasteeurope.eu/.

[3] http://www.tierra.org/spip/spip.php?article2012.

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies