Search
Close this search box.

Activistes celebren el Dia d’Acció d’Amics de la Terra en més de 30 països

Els grups d’Amics de la Terra a Espanya pinten diversos murals de forma col·lectiva per reclamar justícia climàtica i energètica

Amics de la Terra denuncia que a Mallorca el model energètic es basa en la crema del carbó per produir electricitat, una massificació de cotxes, avions i creuers, i les prospeccions petrolíferes amenacen les nostres costes

Imatges del Dia d’Acció: https://www.flickr.com/photos/60108073@N02/albums/72157686133968372

Avui 14 d’octubre milers d’activistes d’Amics de la Terra participen en el Dia d’Acció per la Justícia Climàtica i Energètica en més de 30 països de 6 continents. A Espanya, els grups locals de l’associació han organitzat accions descentralitzades a cada territori amb una activitat central comuna a tots els grups. Els activistes han pintat un mural de forma col·lectiva per denunciar a les grans empreses energètiques, per l’abús de drets humans i per la seva responsabilitat enfront del canvi climàtic.

En l’acció de Mallorca, una vintena d’activistes de Amics de la Terra han realitzat diferents activitats paral·leles a la pintada del mural col·lectiu amb l’artista SOMA, com una gimcana sobre energia amb superherois renovables, un concert amb el grup La Vereda i un taller de poesia musical improvisada amb els missatges dels assistents. Amb el mural realitzat en una paret de l’Institut Aurora Picornell al barri de Nou Llevant, Amics de la Terra denuncia que a Mallorca el model energètic es basa en la crema del carbó per produir electricitat, una massificació de cotxes, avions i creuers, i les prospeccions petrolíferes amenacen les nostres costes.

Les mobilitzacions per la justícia climàtica i energètica han recorregut el món aquest cap de setmana. A Japó i a Indonèsia han sortit al carrer per demanar la fi del carbó, a Moçambic, les comunitats afectades per projectes gasísticos s’han unit al Dia d’Acció i a Regne Unit han mostrat el seu rebuig a la tècnica del fracking amb dinosaures gegants.

A Espanya, els grups locals d’Andalusia, Aragó, Eivissa, Galícia, La Rioja, Mallorca i Madrid han reunit als seus activistes per reclamar una transició energètica justa, tant aquí com en la resta del planeta. A través dels murals creats pels participants han representat la lluita col·lectiva per exigir renovables en mans de la gent i justícia climàtica. Al seu torn, des de l’organització han volgut retre homenatge als defensors ambientals que dia a dia es juguen la vida per les seves comunitats. Tan sol en 2016, 200 activistes ambientals van morir assassinats per defensar a les seves comunitats i el seu entorn. És el cas de la líder indígena lenca, Berta Càceres, que va ser assassinada en 2016 per oposar-se a una macro-presa a Hondures.

Les veus a favor de la justica climàtica han ressonat en totes les accions a nivell internacional. No és d’estranyar, solament en 2017 s’han experimentat diversos fenòmens meteorològics devastadors, com a sequeres, huracans i inundacions, a més d’incendis forestals i despreniments d’icebergs, afavorits pel canvi climàtic. La situació ja ha de considerar-se com a emergència planetària. Malgrat la situació tan crítica que viu el planeta, multinacionals i governs de tot el món segueixen apostant per fonts d’energia fòssil; en l’actualitat s’estan planificant o construint 850 noves plantes de carbó en 62 països, mentre la crema de combustibles fòssils és la principal causa del canvi climàtic.

Alguns experts alerten que el planeta té aproximadament tres anys abans que es produeixin els pitjors efectes del canvi climàtic, per la qual cosa cal detenir les emissions de gasos d’efecte hivernacle al més aviat possible. Tot indica que és el moment de deixar els combustibles fòssils sota terra i apostar decididament per un sistema energètic just basat en fonts d’energia renovable i liderat per la gent.

Karin Nansen, presidenta d’Amics de la Terra Internacional ha assenyalat que “cada vegada són més les comunitats locals que estan guanyant batalles enfront de les energies brutes, demostrant que les solucions ja existeixen. Podem guanyar aquesta lluita si actuem units”, ha conclòs.

Sigues part del canvi!

Manteniu-vos al dia de les nostres campanyes i de com podeu participar.

    He llegit i accepto la Política de privacitat.