[22-23-24 abril] Organitzem la 3a edició del curs de 20 h “Agroecologia amb mètode biointensiu”

 • Vols cultivar els teus propis aliments o aprendre nous mètodes de cultiu agroecològic? T’animes a posar en marxa el teu hort particular o un hort comunitari a Mallorca?

Si t’interessa, des d’Amics de la Terra Mallorca impartim aquesta tercera edició del curs “Mètode biointensiu de cultiu d’aliments” a Petra, durant 3 dies d’abril (divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 d’abril).

[Fes clic sobre el cartell per a ampliar-lo]

Aquest curs s’inclou en un projecte més ampli que Amics de la Terra desenvolupa enguany, el qual considera l’agroecologia amb mètode biointensiu per a l’autoabastiment d’aliments i les comunitats locals, com a eix conductor, i que compta amb el suport dels fons LEADER per al desenvolupament rural a l’illa de Mallorca.

Aquesta tercera edició del curs també arriba després de l’èxit d’una primera (octubre 2019) i segona (febrer 2020) edició, i el desenvolupament d’un projecte a escala estatal que va aconseguir el seu objectiu (pots accedir aquí a l’Informe de Resultats): demostrar que el cultiu biointensiu d’aliments a petita escala s’adapta bé en les diferents zones climàtiques de l’Estat espanyol, entre elles, les Illes Balears, i és beneficiós per a l’adaptació al canvi climàtic.

Aquest informe és fruit de l’anàlisi científica de 57 horts al llarg de 2 anys i mig en 5 regions espanyoles. Mallorca va ser una d’aquestes regions i Amics de la Terra vam acompanyar i capacitar a 38 hortolans i hortolanes i fer el seguiment de gairebé 20 horts mallorquins.

 • Però, què és el mètode agroecològic biointensiu?

Aquí pots veure un vídeo resum, però, bàsicament, és un mètode d’agricultura ecològica sostenible de petita escala, adaptable a qualsevol clima, i enfocat a l’autoconsum i la petita comercialització. Aprofita la naturalesa per obtenir alts rendiments de producció en poc espai amb un baix consum d’aigua.

És un sistema complet de cultiu que no requereix l’ús de combustibles fòssils i que utilitza eines manuals i llavors de pol·linització oberta; el que fa que sigui un sistema que qualsevol persona en el món pugui emprar. S’ha posat en marxa amb èxit en més de 140 països durant més de quatre dècades i en alguns casos durant molt més temps.

El mètode brinda una solució a la seguretat alimentària familiar davant dels grans problemes que amenacen als pobles de tot el món: la contaminació i destrucció del medi ambient, l’esgotament dels recursos naturals i el canvi climàtic.

Amb aquest èmfasi, el mètode s’ha desenvolupat per poder cultivar tots els aliments per a una dieta completa i nutritiva en l’espai més reduït possible.

El resultat és una agricultura ecològica que no només produeix aliments nutritius i orgànics, sinó que també regenera el sòl i millora la seva fertilitat.

[Fes clic sobre el cartell per a ampliar-lo]

Detalls del curs Abril 2022:

1. Objectiu:

Aproximar la pràctica del mètode biointensiu a la ciutadania que té interès en posar en marxa un hort agroecològic biointensiu, i grups de veïn/es o col·lectius que volen posar en marxa un hort comunitari.

 1. Característiques:
 • Gratuït
 • Inscripció prèvia obligatòria aquí: https://tinyurl.com/BiointesiuAbril2022
 • Places limitades. Prioritat per a persones que confirmen assistència a la totalitat del curs (els 3 dies).
 • Entrega de certificat de curs bàsic de capacitació en el mètode agroecològic biointensiu.
 1. Durada, ubicació, dates i horaris:

Durada de 20 h totals, repartides en 3 dies d’abril 2022:

 • 1r dia: Divendres 22 d’abril (4 hores en horari d’horabaixa, de 16.00 a 20.00 h)
 • 2n dia: Dissabte 23 d’abril (8 hores, jornada completa, de 09.30 a 19.30 h, amb pausa-dinar inclosa)
 • 3r dia: Diumenge 24 d’abril (8 hores, jornada completa, de 09.30 a 19.30 h, amb pausa-dinar inclosa).

La formació tindrà lloc a Petra.

Prioritat per a persones que confirmen assistència a la totalitat del curs (els 3 dies).

La part teòrica es farà en una sala municipal de Petra i la part pràctica es durà a terme a una finca, molt pròxima, on ja existeix un hort de referència en el mètode biointensiu.

Com es pot veure al formulari d’inscripció, intentarem organitzar cotxades des dels diferents municipis de sortida de les persones inscrites, per a així estalviar emissions i agilitzar la logística.

 1. Formadors:

El curs serà impartit per 2 persones expertes.

 • Guillermo Rodríguez, Mestre Internacional en el mètode biointensiu i enginyer agrònom, que vendrà de la Península especialment pel curs.
 • Adrián Ordóñez, tècnic agrícola, responsable del desenvolupament i acompanyament tècnic de la vintena d’horts mallorquins que van posar en marxa aquest mètode des del 2019.
 1. Continguts del curs:

Els continguts del curs combinen la teoria amb la pràctica del mètode biointensiu:

 1. Introducció i principis del Mètode Biointensiu
 • Preparació profunda del sòl.
 • Compost i adobs orgànics
 • La sembra propera
 • Associació i rotació de cultius
 • Llavors de pol·linització oberta
 • La fòrmula de la sostenibilitat

Cultius de carboni

Cultius de calories

 • Integració del principis

 2. Planificació de l’hort

 3. Pràctiques de camp

 • Preparació profunda de bancals biointensius
 • Incorporació de compost i adobs
 • Trasplant i sembra
 • Preparació de compost
 • Preparació de llavorers
 • Tècniques culturals

 

T’apuntes per a construir sobirania alimentària entre tots/es?

*Actualització: aquí pots trobar les fotos durant aquesta 3a edició del nostre curs d’abril 2022. Gràcies a participants i ponents, per fer possible que la nostra formació de 20 h a Petra, hagi estat tan positiva aquest passat cap de setmana!

https://www.instagram.com/p/Cc0MEl2Mo0t/

https://www.instagram.com/p/Cc2SGJpsFCN/

https://www.facebook.com/43600654351/posts/10158753975429352/

https://twitter.com/AmicsdelaTerra/status/1518945829637267457

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies