2018 acaba amb més turistes i guies de muntanya participant en la conservació de la Serra de Tramuntana amb Amics de la Terra

2018 acaba amb més turistes i guies de muntanya participant en la conservació de la Serra de Tramuntana amb Amics de la Terra

Cap al final de 2018, quinze turistes alemanys i cinc voluntaris i voluntàries d’Amics de la Terra Mallorca, van passar el dia al Barranc de Biniaraix amb explicacions in situ sobre el patrimoni natural i cultural de la Serra de Tramuntana.

Van aprendre sobre la tècnica i van ajudar a restaurar un marge de pedra en sec amb les indicacions i ajuda d’un marger professional (el president del Gremi de Margers de Mallorca), visibilitzant de manera pràctica i única el dur treball que aquestes construccions artesanals impliquen. També van tenir l’oportunitat d’ajudar en la recuperació ambiental dels olivars, que, juntament amb els marges de pedra en sec, conformen l’espectacular paisatge modelat per les activitats tradicionals humanes de la Serra de Tramuntana.

Aquestes tasques d’octubre 2018 van ser similars a les altres dues jornades de voluntariat prèvies (octubre 2017 i abril 2018), ja que les prioritats de conservació continuen sent les mateixes: restauració de marges i bancals de pedra en sec; i recuperació d’olivars eliminant la vegetació invasiva en bancals com els de Can Cati i Can Silles.

En aquesta tercera ocasió, després del treball, els participants també van gaudir d’un menjar casolà i local en Ca’n Gori, des d’on les vistes són precioses, tant del Barranc com de la Serra.

L’objectiu d’Amics de la Terra Mallorca, mitjançant aquestes jornades de voluntariat específiques, és incrementar la sensibilització ambiental dels turistes amb experiències pràctiques, visibilitzant així la importància i dificultat de la conservació d’aquest paisatge únic declarat com a Patrimoni Mundial UNESCO en 2011.

A la fi de novembre de 2018 vam conèixer una bona notícia, i és que l’art de la pedra en sec, la seva tècnica i coneixements, van ser inclosos en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Totes aquestes activitats formen part del projecte “Protegeix la Serra de Tramuntana“, en el qual Amics de la Terra col·labora amb BUND (Amics de la Terra Alemanya) i BTE (consultors en turisme sostenible), finançat per la Fundació Pública Alemanya DBU (https://www.amicsdelaterra.org/nou-projecte-per-implicar-turistes-en-la-conservacio-de-la-serra-de-tramuntana/)

Aquest projecte estarà en marxa fins a la primavera de 2019, i inclou entre altres coses, a part de les jornades de voluntariat amb turistes que hem descrit a l’inici; un directori de productes de la Serra i els seus punts de venda (hi haurà una pàgina web específica d’aquest directori en breu); una enquesta dirigida a senderistes alemanys a la Serra de Tramuntana (https://www.amicsdelaterra.org/biodiversitat/resultats-duna-enquesta-ambiental-entre-senderistes-alemanys-en-la-serra-de-tramuntana/); la primera edició del Seminari per a Guies de Muntanya (https://www.amicsdelaterra.org/es-celebra-la-primera-formacio-en-patrimoni-natural-i-cultural-de-la-serra-de-tramuntana-per-guies-de-muntanya/); i uns tallers educatius sobre la conservació de la Serra a col·legis on es cursen Cicles Formatius d’Activitats Fisicoesportives (dirigides a futurs Guies de Muntanya encara estan a la seva formació) en col·laboració amb l’Associació de Tècnics i Guies de Muntanya de Balears.


Després d’una primera edició de bastant èxit del Seminari per a Guies de Muntanya que vam realitzar el juny de 2017, Amics de la Terra Mallorca va coorganitzar també el novembre de 2018 la Segona Edició d’aquest Seminari, en col·laboració, aquesta vegada, amb el Consorci de la Serra de Tramuntana, Consell de Mallorca, l’Associació de Tècnics i Guies de Muntanya de Balears, i l’associació Tramuntana XXI.

Durant aquesta segona edició, que com en la primera, contenia un dia de teoria i debats, i un altre amb visites a iniciatives in situ, vam obtenir una participació d’uns 40 guies de muntanya. En aquesta ocasió ens vam centrar més en el desenvolupament de l’agricultura i ramaderia a la Serra de Tramuntana, atès que aquest paisatge particular ha estat en gran part modelat per aquestes activitats primàries i tradicionals, que desgraciadament s’estan perdent.

Aconseguir collites i productes econòmicament viables és un gran repte, que juntament amb els canvis generacionals i altres aspectes que van des del canvi climàtic, a la falta històricament de suport institucional que ajudi amb fons a aquestes iniciatives empresarials que decideixen apostar per la seva activitat a la Serra.

Precisament el Consell de Mallorca acaba d’aprovar un segell específic amb el qual distingir els productes de la Serra de Tramuntana, que esperem que contribueixi a millorar les seves vendes i conseqüentment, la recuperació de l’activitat agrícola en la zona.

En la sortida de camp d’aquesta segona edició es van visitar: un celler (Son Vives) a Banyalbufar, una finca amb producció d’oli d’oliva i melmelades (Son Moragues) a Valldemossa; i la cooperativa agrícola de Son Bartomeu a Sóller, amb el seu centre d’interpretació (Centre Capvespre).
Durant aquestes visites, els guies de muntanya van gaudir de la degustació de productes locals i d’interessants explicacions sobre la importància del manteniment d’aquestes activitats agrícoles, no només per a les persones implicades en aquests treballs, sinó també per a la conservació d’aquest increïble paisatge en si, que avui dia podem tots gaudir i raó per la qual senderistes estrangers vénen a la Serra de Tramuntana i arriben a contractar els serveis de guies de muntanya locals.

Pots descarregar-te el resum d’aquest 2n Seminari aquí, així com les diverses presentacions dels ponents:

Antoni Martínez, professor emèrit de la Universitat de les Illes Balears. (1, 2 i 3 docs)

Ana María González, Junta Directiva Asociación Española de Guías de Montaña (1 doc)

Miquel Vadell, Director insular de Territori i Paisatge (1 doc)

Luís Berbiela, cap del servei de Gestió Forestal. Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca. (1 doc)

Tomàs Vibot, Historiador (1 doc)

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies