1,2,3, protegeix-te de la COVID-19 cuidant el Planeta!

-Ets de les persones que pensa que és possible protegir-se de la COVID-19 sense danyar el nostre planeta?

-Sabies que si les 8 mil milions de persones que habitem el planeta uséssim cada dia una mascareta d’un sol ús durant un any tindríem 3 bilions de mascaretes a rebutjar?

-El moviment #BreakFreeFromPlastic, del qual Amics de la Terra formem part, celebra el Mes sense Plàstics llançant una divertida campanya per a animar-nos a cuidar el medi ambient alhora que ens protegim de la COVID-19.

Els Equips de Protecció Personal enfront de la COVID-19 s’han convertit en part de la nostra vida diària. No obstant això, si tothom usés cada dia una mascareta d’un sol ús durant un any, estaríem tirant als fems 3 bilions de mascaretes!

Les mascaretes d’un sol ús estan compostes de termoplàstics densos no biodegradables i no reciclables. Una vegada ens desfem d’elles, es converteixen en un alarmant perill per a la salut i el medi ambient. De fet, ja estan apareixent mascaretes d’un sol ús en la Mar Mediterrània, als nostres carrers, les nostres muntanyes i oceans…

Però les mascaretes no són l’únic problema. Amb la COVID-19 s’ha incrementat l’ús de productes d’“usar i tirar” perquè es pensa que són més segurs, una creença falsa possiblement impulsada per la indústria del plàstic.

Els experts en salut asseguren que rentar-se les mans amb aigua i sabó ajuda a prevenir la propagació de COVID-19. Per contra, hi ha altres elements com els guants de plàstic d’un sol ús que ens donen sensació de seguretat, però no contribueixen a generar un entorn més segur, ja que sovint són la font de contaminació creuada.

Tots aquests productes d’un sol ús només incrementen el gran problema en la gestió de residus que tenim a escala mundial. La majoria de les coses que usem i tirem no es poden reciclar, el que hem de fer és reduir el màxim possible la compra d’elements d’un sol ús, tractar d’arreglar i reutilitzar tot el que tenim i que la idea de reciclar i/o tirar sigui sempre la nostra última opció.

Per això, des d’Amics de la Terra al costat de la #AlianzaResiduoCero, hem elaborat una sèrie de propostes perquè la nova Llei de Residus que s’està preparant en l’Estat espanyol marqui per fi la transició des d’un model de producció i consum lineal cap a una economia circular basada en el residu zero. La futura llei de residus ha d’implementar polítiques encaminades a eliminar l’elaboració de productes innecessaris i impulsar la reutilització, sobretot d’envasos, productes d’higiene i tèxtils; la durabilitat dels productes de consum; el sistema de dipòsit per a envasos​ de begudes (SDDR), i la recuperació massiva i de qualitat de la matèria orgànica per compostatge.

-Tres senzills passos per a cuidar el planeta i protegir-se de la COVID-19

Seguint aquesta senzilla guia que el moviment #BreakFreeFromPlastic ens ha preparat, podem cuidar el medi ambient i protegir-nos adequadament de la COVID-19.

IMPORTANT:

Les webs del Ministerio de Sanidad y Consumo i Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, tenen informació, guíes i explicacions sobre tipus de mascaretes, filtres homologats, i altres detalls molt importants a tenir en compte a l’hora de triar mascaretes reutilitzables.

Per a una recuperació post-COVID que sigui verda, sostenible i justa!

At Amics de la Terra Mallorca we use cookies to improve the browsing experience. If you continue browsing our website we understand that you accept their use.Política de privacitat i cookies