Recursos naturals i residus

Repara: desprograma l’obsolescència!

Les coses ja no duren tant com abans, ja ho deien les nostres padrines i ho seguirem dient nosaltres! La indústria dissenya objectes amb data de caducitat. Per què? Per a poder seguir venent i treure rèdit de les seves inversions. D’això se’n diu obsolescència programada.

Han passat molts d’anys des de que, a partir dels anys 20 i 30 del segle passat, la producció en massa d’objectes per al mercat fes comprendre, als empresaris, que fabricar objectes no tant bons afavoria més als seus interessos que fabricar objectes de qualitat, molt més comparables als què es produïen des dels diferents gremis d’artesans i molt més profitosos per a les persones qui el compraven. Des d’aquest moment i fins a dia d’avui, l’obsolescència programada s’ha anat introduïnt silenciosament en la regulació dels processos de producció.

A dia d’avui ja no és cap secret: els objectes que produim surten de fàbrica amb el compte en darrera activat. Produim objectes útils, es clar, però no pensats per durar. En part és un dels mecanismes de la innovació: sembla que només podem sostenir les despeses d’investigació i perfeccionament si aconseguim que una mateixa persona compri una vegada i una altra el mateix objecte.

La conseqüència directa per al medi ambient és una gran acumulació de productes desfassats — esdevinguts deixalles — en part per deixar lloc a les darreres adquisicions i en part degut a la cultura del em surt més a compte comprar-ne un de nou que arreglar el que ja tinc.

Tot i així, les alternatives a la deixalleria són moltes: molts petits tallers, iniciatives personals o col·lectives, empreses socials, etc… van omplint el nitxo de les reparacions. No és molt difícil trobar qui ens ajudi a reparar la bicicleta, qui adapti els nostres ordinadors a les exigències actuals, qui ofereixi noves lectures als llibres de les nostres prestatgeries o qui pugui reparar el forn vell abans de vendre’l a alguna persona que no vol comprar-se’n un de nou.

Hi ha opcions per allargar la vida a molts objectes que, d’altra manera, acaben sent deixalles. Reparar és una opció intel·ligent des de molts punts de vista: econòmicament, social i ambiental.

I tu? Què repares i on ho fas?

Envian’ns la teva aportació per desprogramar la obsolescència.