Recursos naturals i residus

Estrenem ALARGASCÈNCIA, un directori d’establiments per donar alternatives contra l’obsolescència

En la Setmana Europea de Prevenció de Residus Amics de la Terra dóna a conèixer alternatives de consum que allarguen la vida útil dels productes. Alargascència és un directori d’establiments de reparació, lloguer, intercanvi i compra venda d’articles de segona mà

En la Setmana Europea de Prevenció de Residus, del 21 al 29 de novembre, Amics de la Terra fa una crida a la població sobre la importància i necessitat d’acabar amb el malbaratament de recursos naturals, denunciant l’obsolescència programada i percebuda, i exigint l’increment dels percentatges de reducció i reutilització de residus per part de les administracions.

El patró de consum actual ve marcat per productes poc duradors, difícils de reparar i reutilitzar. En aquest context, tant el medi ambient com la ciutadania es converteixen en els actors més perjudicats. El reciclatge, no és suficient per assegurar un consum de recursos naturals sostenible, a causa de l’increment incessant del consum. Amics de la Terra considera que el canvi d’hàbits cap a un model més responsable és un important motor per avançar cap a una societat més justa i solidària.

Per aquest motiu, Alargascencia.org posa en mans de la ciutadania una eina per trobar solucions enfront de l’obsolescència programada i percebuda, i allargar així la vida útil dels productes, i aconseguir no solament un estalvi econòmic, sinó també ambiental.

*

La web, Alargascencia.org, ofereix diferents alternatives (lloguer, compra-venda de segona mà, reparació) de diferents productes (roba, mobles, electrodomèstics) en diferents províncies espanyoles. A Mallorca hem començat amb 40 establiments en tota l’illa. En tractar-se d’un projecte col•laboratiu, el nombre d’iniciatives creixerà gràcies a la col•laboració de les persones usuàries, a les quals l’associació convida a participar suggerint nous establiments.

Amb aquesta eina, Amics de la Terra vol oferir alternatives senzilles a aquelles persones que no volen considerar els seus objectes residus massa aviat, alhora que es torna com a eina d’educació ambiental, amb informació sobre els avantatges ambientals i socials d’aquests models de consum.

Els primers esgraons de la jerarquia de gestió de residus, reducció i preparació per a la reutilització, són els més importants per engegar una estratègia de Residu Zero. Per tant, Amics de la Terra convida a la ciutadania a utilitzar i col•laborar en Alargascència, i a les administracions públiques a treballar per l’increment d’aquests models de negoci, amb baix ús de recursos naturals.