Recursos naturals i residus

Dia Mundial de la Lluita Contra la Desertificació i la Sequera. El compostatge. la recepta perfecte

17 de juny 2016

Espanya és un dels països més afectats per la desertificació i l’erosió dels sòls. Segons el anàlisis cartogràfic del Programa d’Acció Nacional contra la desertificació de Ministeri de Medi ambient les Illes Balears tenen un 50,21% de territori en la tipologia de risc Baix i un 4,62% afectades per tipologies Altes o Molt Altes.

Aquest any celebrem el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i Sequera, promogut per les Nacions Unides, amb la declaració d’estat de prealerta en sequera en bona part de les Illes Balears.

Amics de la Terra Mallorca ressalta la importància del compostatge com una pràctica viable, econòmica i fàcil d’aplicar, que regenera el desgast del sòl a través de la matèria orgànica produïda. Un dels components claus per evitar la desertificació, la sequera i augmentar la producció d’agricultura és mantenir un bon nivell de matèria orgànica.

Urgeix implantar mesures preventives i correctores que impedeixin l’augment progressiu de la desertificació. El compostatge de la matèria orgànica continguda en els residus domèstics es converteix en aquest context en una eina imprescindible per enfrontar la desertificació: aporta un abonament que manté la cobertura vegetal i respecta els cicles naturals, aconseguint desembocar en un ús racional del terreny.

Vivim en un món amb recursos naturals limitats, en el qual no podem permetre’ns seguir eliminant recursos que ajudarien a frenar la desertificació i la sequera alhora que donem una solució ambientalment sostenible i socialment justa a la matèria orgànica.

Amics de la Terra Mallorca porta més de 20 anys treballant amb projectes de compostatge domèstic en més de 20 municipis de l’illa. Els resultats han demostrat la capacitat d’implantació del model amb la ciutadania, que gestiona els seus propis residus orgànics transformant-los en un abonament natural d’alta qualitat, el compost.