Recursos naturals i residus

Amics de la Terra premiarà a les persones que comprin sense bosses. Dissabte 2 al mercat ecològic de la plaça dels Patins.

Amb motiu del Dia Internacional Lliure de Bosses, Amics de la Terra durà a terme accions en diferents punts del territori espanyol, per reivindicar la necessitat de reduir l’ús de bosses d’un sol ús. A Mallorca el proxim dia 2 es farà una activitat al nou mercat ecològic de Palma, que es realitza com cada dissabte a la cèntrica plaça dels Patins. Totes les persones que realitzin les seves compres en qualsevol establiment de la plaça sense utilitzar bosses de plàstic, tindràn l’oportunitat de guanyar un lot de productes ecològics de Mallorca.

A través d’aquesta acció Amics de la Terra pretén premiar a les persones que estan sensibilitzades amb la problemàtica de les bosses d’usar i llençar. Les bosses d’un sol ús que la immensa majoria dels comerços distribueixen gratuïtament als seus clients és la imatge més clara d’una cultura molt acceptada en la nostra societat, la cultura de l’usar i tirar. Un exemple amb el qual convivim cada dia sense amb prou feines qüestionar-nos-ho. Però, es necessiten 12 milions de barrils de petroli per produir les 100 bilions de bosses que es consumeixen anualment a Espanya, a més de tots els impactes ambientals associats a la seva fabricació i transport. I al final la seva vida útil és de només 20 minuts. A tot això, cal afegir-hi que només un 10% de les bosses de plàstic s’acaben reciclant, mentre que la resta acaben en abocadors i incineradores, malgastant recursos naturals i contaminant atmosfera, sòl i aigua.

L’ús indiscriminat de bosses d’un sol ús genera un problema de volum de residus que encareix la seva gestió i multiplica els impactes ambientals. I la substitució de les bosses de plàstic per un altre material biodegradable, com sembla que es proposa en la nova Llei de residus, no soluciona el problema de fons ja que no incideix en un canvi de la cultura d’usar i tirar. La distribució gratuïta de bosses biodegradables trasllada la demanda de recursos naturals per a la fabricació de les bosses del petroli al paper o cultius de blat de moro i patata. En un món on els recursos naturals són cada vegada més escassos, la sostenibilitat passa per una reducció en termes absoluts de l’ús de recursos i no per la substitució d’uns per uns altres. No té cap sentit que utilitzem la terra, escassa en un planeta amb cada vegada més habitants, per produir unes bosses perfectament prescindibles i de vida útil mitjana de 20 minutss.

Davant de la necessitat de prescindir de les bosses d’un sol ús per evidents raons socioambientales, Amics de la Terra espera que els diputats assumeixin la seva responsabilitat i prohibeixin la distribució gratuïta de les bosses d’un sol ús, fugint de la falsa solució que representa substituir el plàstic per altres materials biodegradables.

Més de 3000 persones i 200 espais comercials ja han decidit dir no a les bosses d’un sol ús unint-se a la campanya Zones Lliures de Bosses, que pretén canviar l’hàbit d’usar i tirar, i passar-se a la cultura de la reducció i la reutilització, signant el seu compromís d’abandonar l’ús d’aquestes bosses i substituir-les per les múltiples alternatives existents. Així i tot, queda molt per fer.