Recursos naturals i residus

Amics de la Terra Mallorca demana més transparència en el càlcul de la tarifa dels residus en les al·legacions presentades al Consell de Mallorca

30 abril 2015

Amics de la Terra Mallorca ha presentat al·legacions a l’esborrany del Pla de Residus No Perillosos del Consell de Mallorca, el termini del qual acaba el 30 d’abril, per la qual cosa veiem poques possibilitats d’aprovar-se abans de les eleccions.

Amics de la Terra Mallorca ha al·legat que és necessari més transparència en el càlcul de la tarifa dels residus. Els ciutadans no saben quant costa el tractament de residus ni els ingressos i despeses, ni el benefici industrial que obté l’empresa concessionària TIRME.

El nou Pla incorpora les obligacions de la llei estatal per reutilitzar i reciclar almenys el 50% dels plàstics, paper, vidre, a més de la matèria orgànica. Actualment a Mallorca estem solament a un 10% en recuperació de matèria orgànica, per la qual cosa queda un llarg recorregut per complir els objectius i poc temps ja que cal fer-ho pel 2020. El Consell de Mallorca necessita detallar un pla d’acció per complir amb aquests objectius fomentant el compostatge domèstic, comunitari i municipal. Com a novetat el nou pla permetrà als ajuntaments tractar la matèria orgànica en el seu municipi, trencant per fi el monopoli de TIRME de la gestió dels residus.

Amics de la Terra creu fermament que el nou pla hauria d’apostar pel Sistema de Dipòsit Devolució i Tornada d’envasos (SDDR), sistema instal·lat amb gran èxit als països del nord d’Europa i amb alts percentatges de recuperació.

Amb els nous objectius és obvi que la capacitat d’incineració actual està sobredimensionada, per la qual cosa el Consell ha de fer una aposta clara per tancar els dos forns antics al més aviat possible reduint així a la meitat les línies d’incineració. En aquest aspecte el Pla haurà de fer un calendari de tancament i incloure-ho en la normativa. El tancament dels dos forns antics significaria un estalvi important en despeses de funcionament i manteniment i farà innecessària la importació de residus de fora, per la qual cosa insistim en la seva paralització immediata.

Podeu veure les al·legacions presentades:

Alegaciones PDSR