Recursos naturals i residus

Amics de la Terra i l’ajuntament de Marratxí comencen un projecte pilot de compostatge domèstic

30 setembre 2016

Aquesta setmana ha començat un projecte pilot de compostatge domèstic al municipi de Marratxí per 20 domicilis, els quals ben aviat començaran a fer compostatge a les seves llars. Un nombre significatiu de llars del municipi generen grans quantitats de fracció verda (restes de poda) i també restes orgàniques (fruites i verdures de les cuines), pel que el compostatge domèstic és una proposta ideal per reduir els residus que generen i aconseguir compost, que millora molt la fertilitat de la terra.

En la prova pilot, Amics de la Terra fa dos cursos teòrics i pràctics de com es fa el compostatge i farà unes visites de seguiment i assessorament a les llars participants. L’Ajuntament de Marratxí regala una compostera per a cada domicili. La idea és estendre la iniciativa a més llars marratxineres a partir de l’any que ve.

La fracció orgànica dels residus municipals (FORM) suposa aproximadament un 40% en pes dels residus domèstics a Mallorca. D’aquests, únicament es recull un 5% de forma separada, que després és tractat a la planta de compostatge. La resta de residus orgànics és eliminada amb el rebuig a la incineradora, el que significa cremar el 86% dels residus orgànics domèstics. La FORM podria ser fàcilment convertida en compost, substància molt valuosa per enriquir la terra i evitar la seva erosió.