Recursos naturals i residus

Amics de la Terra discrepa que el nou Pla de Residus permeti la importació de residus i insisteix en el tancament dels dos forns antics

Amics de la Terra valora positivament el nou Pla de Residus presentat pel Consell de Mallorca, encara que discrepa d’alguns punts sobretot la importació de residus d’altres països. Considera que els dos forns antics de la incineradora haurien de tancar com més aviat, tal com ha sol·licitat l’entitat ecologista en nombroses ocasions. Complint els objectius de reducció i reciclatge establerts en el nou Pla de Residus d’acord amb la legislació europea i estatal, la capacitat actual de la incineradora seria més del doble que el necessari per tractar els residus originats a l’illa dedicats a aquest fi. El tancament dels dos forns antics significaria un estalvi important en despeses de funcionament i manteniment i farà innecessària la importació de residus de fora, per la qual cosa insisteix en la seva paralització immediata. Actualment els residus importats només serveixen per incrementar el benefici de l’empresa concessionària, que ven l’energia que produeixen, incrementant les emissions de gasos contaminants i el canvi climàtic.

A més els residus que s’importen paguen molt menys a Tirme que els locals, el que és una injustícia.

Amics de la Terra celebra la fi del “monopoli” en el tractament dels residus urbans concedit a l’empresa Tirme. El nou Pla permetrà a les entitats locals i empreses privades a gestionar la matèria orgànica i posar en marxa plantes de compostatge descentralitzades , el que reduiria els costos de transport i crearà llocs de treball locals. La matèria orgànica significa al voltant del 40% del total dels residus urbans.

Finalment Amics de la Terra demana més transparència en el càlcul de la tarifa i en el benefici econòmic anual de l’empresa concessionària, l’informe econòmic no ha estat disponible a la seva pàgina web des de l’any 2011.