Recursos naturals i residus

Amics de la Terra demana civisme als usuaris de les platges per l’acumulació de residus i implantar mesures com els sistemes de retorn d’envasos

12 setembre 2016

Amics de la Terra va participar aquest cap de setmana en una neteja de platja a es Carbó amb una quinzena de voluntaris que es van sumar als de Greenpeace, organitzadors de l’activitat.En dues hores es van recollir 200 bastonets per netejar les orelles, 640 taps de plàstic, 300 trossos de cordes i xarxes, 20 envasos alimentaris, 70 ampolles de plàstic d’aigua i refrescos, 75 bosses de plàstic o fragments, 30 tassons de plàstic, 40 canyes de beguda, 30 llaunes de beguda, 20 encenedors, dues bosses de 50 l amb trossos de porexpan i plàstic, una bossa de 25 litres de paper, tovalloletes i tampons. També es van trobar coses curioses com una llanta de cotxe, una injecció per diabètics, una sabata de plataforma, calcetins, un banyador i preservatius sense usar. I milions de trossos de microplàstic de mil formes i colors que fa anys que van viatjant per la mar i les platges.

Molts dels residus recollits els havia dut la mar, vam identificar algunes marques provinents del Marroc o Itàlia, però una gran part eren abandonats pels banyistes. Curiós que a es Carbó només es pot accedir a peu, pel que els banyistes solen apreciar més la natura, i a més la platja disposa de contenidors pels fems que els recull l’ajuntament un dia sí un dia no. Tot i així la presència de residus es fa notar.

La gran afluència de banyistes a les platges i el poc civisme d’algunes persones fan que molts residus s’abandonin en la arena. Quan hi ha servei de neteja municipal no s’acumulen, però si no n’hi ha sí. Vivim rodejats de plàstic que es va esmicolant i acumulant, i acaben passant a la cadena tròfica.

Amics de la Terra demana als polítics que prenguin mesures urgents per frenar la quantitat de residus que arriben a la mar o que no es reciclen de forma adequada. A Mallorca només es recicla el 16,4 % en la recollida selectiva i la resta s’incinera malbaratant els recursos naturals. Cal passar a l’acció i optar per noves formes de gestionar els residus, com els sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos que associa un valor a cada envàs per a aquest sigui retornat pel consumidor per al seu correcte reciclatge, evitant així que s’abandoni a la natura o es cremi amb el rebuig. També cal fer molta feina de prevenció i conscienciació d’un consum amb menor impacte ambiental.