Es tiren una tercera part dels aliments que produïm. Què està passant amb el sistema actual de producció i consum?

Segons un recent estudi de la Unió Europea, es llancen a l'any 89 milions de tones de menjar en bon estat, un terç dels aliments que es produeixen . Espanya amb 2,9 milions de tones és el sisè que més productes tira, en concret 163 quilograms per ciutadà, que representen uns 250 euros per persona a l'any. El programa Salvados de la Sexta, va parlar de nou milions de tones d'aliments que es malgasten mentre més de tres milions de ciutadans passen gana al nostre país, el 21% de la població espanyola.

La producció d'aliments s'ha multiplicat per tres des dels anys 60, i la població mundial s'ha duplicat. En teoria hi ha aliments per a tothom, però en la pràctica segons indica la FAO hi ha molta gent que passen fam i anualment es malgasta en el món un terç del total que es produeix.

No tenim dades concretes de Balears o Mallorca , encara que el sistema de producció i consum és el mateix a la resta del país, sumant-li que molts aliments arriben des de fora a les nostres illes.

Qui tira el menjar i per quin motiu?

Podeu veure més informació i nou consells per millorar aquí.

I a què ens porta tot això?

Ens porta a un munt de contradiccions en el sistema actual de producció i consum :

  • Hi ha suficient menjar però hi ha gent que passa gana .
  • Els rics cada vegada són més rics i els pobres cada vegada més pobres .
  • Hi ha aliments que recorren 5.000 km per arribar als nostres plats però hi ha agricultors que tiren o no recullen la fruita quan els preus del mercat s'enfonsen .
  • La indústria tira els aliments que superen la quota determinat per evitar que baixin els preus .
  • Es tiren molts aliments perquè no compleixen els criteris estètics imposats pels supermercats.
  • Es tiren tones de peix per descart i som dels països més dependents del peix d'altres mars.
  • Hi ha restriccions legals que dificulten baixar els preus a productes propers a caducitat o verdures o fruites que estan una mica passades.
  • Hi ha municipis que obliguen a tancar els seus contenidors o multen a la gent que agafa el menjar d'ells.
  • Hi ha un control deficient que fan retirar del mercat menjar que està en bones condicions, com l' alarma que ha saltat per la carn de cavall .

I aquesta llista podria ser interminable ...

Quines iniciatives s'estan fent per evitar llençar menjar?

El nostre ministre d'Agricultura, el Sr Cañete, està intentant allargar la caducitat d'alguns productes , proliferen les iniciatives de bancs d'aliments , hi ha botigues que fan un 2X1 a determinada hora o fan descomptes econòmics amb productes a prop a la caducitat o fruites i verdures que han perdut turgència. A Sóller i Palma han aprovat una moció que tots els supermercats, mercats i botigues s'han d'organitzar per fer arribar el menjar que normalment tiren i que estigui en bon estat a entitats o persones necessitades.

Aquests són alguns exemples encara que * sens dubte cal millorar el sistema actual de producció, la comunicació entre les diferents parts, canviar el model de consum que incita a grans compres, que es comercialitzi localment (agricultors que venen en els comerços de la seva província) , canviar la percepció estètica (més bonic no vol dir que sigui més bo), establir més canals de cooperació i bancs d'aliments i educar la societat perquè sigui més conscient que el sistema actual perjudica la societat i al medi ambient.