Justicia ambiental i econòmica

T’ho menges amb el TTIP: Vedella amb hormones

L’ús d’hormones per tractar la carn – incloent estrogen, progesterona, testosterona i els seus derivats sintètics – està permès a EUA des de la dècada dels 50. No obstant això, la UE va prohibir la seva venda en 1981, i en 2003 va reafirmar la seva decisió, en fer-se públics els impactes d’aquest tractament sobre la salut pública.

Després de publicar-se diversos estudis científics en els quals es demostrava que menjar carn tractada amb hormones presentava greus riscos de patir càncer, problemes endocrins, de desenvolupament, immunològics i neurobiològics, especialment per als nens, la UE va reconèixer que “l’ús d’hormones com a promotors del creixement en el bestiar representava un greu risc per a la salut dels consumidors”.

Malgrat aquesta afirmació, no hi ha lloc a dubtes que, en les negociacions del TTIP, s’està debatent la seva possible introducció al mercat europeu. Recordem que el govern nord-americà, amb el respatller de les grans empreses del sector alimentari, va llançar en 1996 un litigi comercial internacional cap als vetos i prohibicions de la UE, per la qual cosa es tracta d’un objectiu que porten anys tractant d’aconseguir.

American Farm Bureau Federation, lobbie del sector alimentari, ja ha confirmat que “totes les barreres a l’exportació de la carn produïda a Estats Units […] són les principals àrees d’interès” en les negociacions del TTIP; al seu torn el secretari d’Agricultura d’EUA, Tom Vilsack, va assenyalar que “encara segueixen obertes les converses i debats relatives a la carn de boví”.

En aquesta línia, la UE està proposant afeblir els controls de qualitat i seguretat en la carn i els aliments d’importació, així com encaminar-nos a l’harmonització de les normatives a banda i banda de l’Atlàntic, sent les d’EUA, en general, menys estrictes. Si finalment el TTIP s’aprovés, seria molt difícil legislar per limitar o prohibir pràctiques que atemptessin contra la nostra salut, per la qual cosa tant la vedella com els productes làctics derivats del bestiar tractat amb hormones podrien acabar en els nostres plats.