Justicia ambiental i econòmica

T’ho menges amb el TTIP: Pollastre clorat al forn

Als EUA és habitual rentar o submergir en clor pollastres, galls dindis, porcs i altres tipus de carn. Se suposa que aquests anomenats “tractaments de reducció de patògens”, com el clor o l’àcid serveixen per reduir bacteris perjudicials, no obstant això aquest tipus de desinfectants permet dissimular qualsevol contaminació o malaltia que hagi sofert la carn, és just per aquesta raó pel que està prohibit a Europa.

En la UE, les normatives d’higiene i precaució de malalties es tenen en compte al llarg de tota la cadena alimentària, mentre a EUA, la carn es desinfecta al final del procés, emmascarant possibles malalties del bestiar.

Ja en 1997 la UE va prohibir la majoria d’aquestes pràctiques (permetent solament esbandir la carn amb aigua). Aquesta visió de prevenció garanteix un nivell bastant alt d’higiene en totes les etapes de la producció d’aliments, mantenint l’enfocament “de la finca al plat”.

La UE ja ha anunciat que no va a cedir a la pressió d’Estats Units en les negociacions comercials sobre aquestes normatives. Paradoxalment, la Comissió Europea ja ha intentat en diverses ocasions rebaixar els estàndards alimentaris amb la finalitat d’autoritzar aquest tipus de pràctiques. Però a més, a dia d’avui, estan centrant-se a aprovar l’àcid peracètic com a primer desinfectant de carn acceptat en la UE, un àcid que pot ser altament corrosiu.

Els tractaments de desinfecció utilitzats a EUA són més perjudicials per als consumidors. Les pràctiques que se segueixen ara mateix en la Unió Europea són més efectives per protegir a la ciutadania i als treballadors de malalties com la salmonelosis.