Justicia ambiental i econòmica

T’ho menges amb el TTIP, darrera entrega: Salsitxes a la ractopamina

La ractopamina és un fàrmac que s’usa com a additiu alimentari per promoure el creixement de la massa muscular en porcs, vaques i galls d’indis. A causa del perill d’aquest tractament per a la salut en la UE està prohibit des de 1996, en canvi, a EUA s’alimenta amb ractopamina al 80% dels porcs. La pròpia Agència Europea de Seguretat Alimentària assegura que no es pot posar en risc l’alimentació, i molt menys situar els interessos de la agroindústria per sobre de l’interès general. Una asseveració que formaria part del principi de precaució, un dels pilars de la UE a l’hora de legislar.*

A més de representar un perill per a la salut humana, la ractopamina també pot afectar als animals; causant estrès, hiperactivitat, tremolors, i fins i tot la mort. Per aquests motius està prohibida a més de 160 països de tot el món.

No obstant això, les multinacionals nord-americanes de l’alimentació “seguiran pressionant en les negociacions del TTIP perquè s’aixequi el veto i aconseguir així la introducció d’aliments amb ractopamina”. Per si no fos poc, el govern d’Estats Units ha qualificat aquesta prohibició com una barrera al comerç que “manca de justificació científica i planteja un gran obstacle per a les exportacions nord-americanes de carn porcina”.

En aquesta línia, el govern d’EUA manté que seguirà pressionant per rebaixar els estàndards internacionals respecte als nivells de ractopamina en la carn. Lamentablement, la posició de la UE en el TTIP se centra a afeblir aquestes normes.

És clar que malgrat les afirmacions dels nostres representants polítics,el TTIP es negocia sense contemplar els nostres estàndards de seguretat, la protecció del medi ambient i la producció local d’aliments. La introducció massiva d’aliments transgènics, així com altres productes industrials (carn amb hormones, pollastre clorat, etc.), no són sostenibles, la qual cosa es tradueix en un greu risc per a les granges a petita escala, per al dret a decidir de les persones consumidores i per a la nostra salut i la del medi ambient.

Des d’Amics de la Terra estem treballant al costat d’altres organitzacions de diferents països per impulsar un sistema alimentari sa i just amb l’entorn, que situï a les persones per sobre dels beneficis econòmics, i garanteixi un accés equitatiu a l’alimentació. No anem a permetre que el TTIP obri les portes a més explotacions alimentàries industrials, ni als transgènics.