Justicia ambiental i econòmica

T’ho menges amb el TTIP: Crispetes de blat de moro transgèniques?

La situació d’Espanya és diferent a la resta d’Europa, ja que som l’únic país que conrea transgènics a gran escala en la UE. No obstant això solament conreem una varietat de blat de moro modificat genèticament, el MON810, mentre que a EUA tenen unes 150 varietats.

D’aprovar-se el TTIP, podrien entrar aquests 150 cultius transgènics, i coneixent els antecedents del nostre país, segurament omplirem els nostres camps d’organismes modificats genèticament.

La ciutadania Europea, inclosa l’espanyola s’ha oposat a aquests cultius en repetides ocasions. Encara que existeixen llacunes legals, en l’actualitat s’assenyala si un aliment és transgènic o no en l’etiquetatge, i es prohibeix la importació d’aliments contaminats per OMG que no hagin estat autoritzats en la UE.

Per contra, a EUA els cultius de blat de moro, soia i colza transgènics estan àmpliament estesos. Per aquest motiu, els negociadors nord-americans i els lobbies porten pressionant als països de la UE per aplanar el camí a la importació de transgènics*, argumentant que les normes europees són un obstacle al comerç i perjudiquen l’exportació de la indústria nord-americana. Tant és així que les grans companyies agroindustrials pretenen afeblir les lleis relatives als transgènics, incloent l’etiquetatge.

Importar aquests aliments significaria que tant la ciutadania com els agricultors i agricultores europeus no tindrien forma de saber si el menjar i/o les llavors contenen transgènics. D’aquesta forma estaríem menjant organismes modificats genèticament no autoritzats i que no han passat cap avaluació ni control de seguretat.