Justicia ambiental i econòmica

La Plataforma NO al TTIP Mallorca celebra que el Parlament balear posi fre al tractat de lliure comerç entre Europa i EUA

(Amics de la Terra forma part de la plataforma)

La Plataforma NO al TTIP Mallorca celebra que el Parlament balear hagi aprovat avui una proposició no de llei contra l’actual procés de negociació del tractat de lliure comerç i inversions entre Europa i EUA.

La proposició no de llei ha estat presentada per Més per Mallorca, Més per Menorca i Podem Illes Balears, i ha tirat endavant amb els vots d’aquests grups parlamentaris juntament amb els de el PI, Gent Per Formentera i del PSIB-PSOE, després d’incloure algunes esmenes del grup socialista.

El text aprovat contempla que el Parlament insti al Govern balear a declarar les Illes “territori contra l’aplicació del TTIP” mentre no hi hagi transparència informativa de les negociacions ni es garanteixin, entre altres drets, els laborals, socials i mediambientals.

Així mateix, la càmera autonòmica demanarà al Govern central la màxima transparència i informació en tot el procés de les negociacions del TTIP, ZETA i TISA, amb l’objectiu de donar resposta a la preocupació de la ciutadania pels efectes perversos que podrien tenir aquests tractats internacionals de lliure comerç.

Aquesta petició de transparència informativa implica que el Parlament balear instarà al Govern central a comparèixer al Congrés dels Diputats després de cada ronda de negociació sobre TTIP, ZETA i TISA.

La Plataforma NO al TTIP Mallorca considera un assoliment que el Govern balear hagi de crear una comissió independent que estudiï els efectes que tindrà el TTIP en les Illes Balears en matèria de drets laborals, socials, sanitaris, mediambientals i de protecció als consumidors.

El text de la proposició no de llei ha comptat amb la participació de la Plataforma NO al TTIP Mallorca, els representants del qual han estat presents durant el debat d’aquest matí en la comissió d’assumptes institucionals.

La Plataforma està integrada per més de 30 organitzacions entre les quals es troben partits polítics, sindicats, entitats cíviques i ciutadanes.