Justicia ambiental i econòmica

En el Dia Mundial dels Drets del Consumidor denunciem que el TTIP pot permetre la importació de carn tractada amb substàncies desinfectants polèmiques

15 de març 2015

Amics de la Terra adverteix sobre l’amenaça que suposa el TTIP per als consumidors europeus, amb la venda de carn tractada amb desinfectants procedent d’Estats Units. Els funcionaris de salut pública i seguretat alimentària de la UE han confirmat la possibilitat que aquest any s’aprovi un nou químic antimicrobià destinat a desinfectar la carn.

Existeixen noves proves que mostren com la Comissió Europea no solament ha intentat aprovar el ‘pollastre clorat’ i altres carns tractades amb desinfectants, sinó que en l’actualitat, està tramitant una sol·licitud perquè es permeti la importació de pollastres banyats en àcid peracètic, un desinfectant d’ús comú en les granges industrials d’EUA. El Pollastre clorat és molt habitual a EUA, on solen submergir-se els pollastres en clor al final del procés de producció, una pràctica que permet dissimular qualsevol contaminació que hagi sofert, una de les raons per les quals no està autoritzat en la UE.

Tant la UE com els governs estatals han declarat en repetides ocasions que el model de seguretat alimentària en totes les fases de la producció, “de la finca al plat”, no està en perill, i que les normatives en el sector no es veuran compromeses per l’acord comercial entre EUA i UE (TTIP). No obstant això, Amics de la Terra considera que la indústria agroalimentària dels Estats Units ja està pressionant per rebaixar els estàndards alimentaris europeus, i fins i tot és possible que aquesta sigui una de les condicions que EUA posa sobre la taula per concretar el TTIP.

“El model de seguretat alimentària europeu s’està veient atacat. Malgrat la negació reiterada de la UE i dels Estats Membres, la pressió per permetre més importacions de carn tractada amb desinfectants està augmentant. La UE ha d’adoptar una postura clara i prohibir totes les importacions d’aquest tipus de carn, i demostrar a la ciutadania que no està cedint en pro dels interessos comercials”, ha declarat Sandra Espeja, responsable de l’àrea d’agricultura i alimentació d’Amics de la Terra.

Els països de la UE ja INIT” title=”han bloquejat prèviament l’aprovació de el ‘pollastre clorat’” rel=”nofollow” target=”_blank”>han bloquejat prèviament l’aprovació de el ‘pollastre clorat’, basant-se en el principi de precaució i en la incertesa científica*, ja que el seu ús podria emmascarar una deficiència en les normes d’higiene, generar impactes negatius en els treballadors i treballadores, produir efectes nocius sobre la salut i provocar major contaminació.

Amics de la Terra exigeix que es detinguin les negociacions del TTIP. Els perills que planteja per a l’alimentació de la ciutadania europea i l’impacte ambiental de la seva producció són els indicadors més clars per assegurar que el TTIP és un mal negoci per a les persones i el planeta.