Justicia ambiental i econòmica

Ciberacció: el Parlament Europeu ha de pronunciarse sobre el TTIP

Durant les properes setmanes, el Parlament Europeu decidirà la seva posició respecte al Tractat de Comerç i Inversions entre EUA i la UE (TTIP, per les seves sigles en anglès), que s’està negociant en aquests moments. Un dels aspectes més controvertits dins d’aquest tractat és el mecanisme de resolució de disputes inversor-Estat (ISDS). Aquest mecanisme atorga privilegis a les grans empreses, que podrien denunciar als Estats si consideressin que els seus interessos privats es veuen minvats amb una decisió política o un canvi de legislatiu.

El ISDS i el TTIP íntegrament són inacceptables des d’un punt de vista democràtic, ja que limiten la capacitat dels Estats per aprovar lleis que protegeixin els drets humans i laborals, la salut i el medi ambient.

La majoria de la ciutadania que va participar en la consulta pública europea sobre el ISDS a l’estiu de 2014, un 97%, va rebutjar rotundament aquest mecanisme fet a mesura de les multinacionals. Ara és el torn del Parlament Europeu per posicionar-se i demostrar que representa a la ciutadania. La votació en l’Eurocambra no serà vinculant, no obstant això enviarà un senyal polític clar de cara a les negociacions del TTIP.

A través d’aquesta ciberacció a la web, no2ISDS, qualsevol persona pot passar a l’acció i demanar als Membres del Parlament Europeu que s’oposin tallantment dient NO al ISDS i que recolzin l’interès general en contra del TTIP.

Un estudi d’Amics de la Terra revela que els governs europeus ja han pagat almenys 3.500 milions d’euros a inversors estrangers privats a causa d’una clàusula existent en els tractats de comerç internacional, similar als ISDS. Aquest document demostra com aquests mecanismes afecten directament a la ciutadania, i afavoreixen a les grans empreses amb indemnitzacions milionàries que els Estats es veuen obligats a pagar amb els impostos dels contribuents.