Clima i energia

Sortides joves

Amics de la Terra Mallorca en col·laboració amb la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració, Direcció General de Joventut, va organitzar el passat mes de desembre dues sortides dirigides especialment a joves amb l’objectiu de fomentar l’interès dels joves en el paisatge i valors ambientals de les illes, així com en els conflictes derivats de la interacció humana.

En el blog que hem creat http://sortidesjoves.blogspot.com/ podeu veure trobar les fotos i la informació de tot el que vam fer aquests dos dies.

A la primera sortida vam visitar Son Torrella al Puig Major, la finca més alta de la Serra de Tramuntana, i vam conèixer la biodiversitat del seu entorn a més d’aprendre tècniques de reforestació, de la mà del propietari Carlos Zayas.

En aquesta sortida vam conèixer que hi ha diverses espècies de flora endèmiques del Puig Major i vam identificar diferents espècies de flora i fauna. Vam aprendre diferents tècniques de reforestació i manteniment dels arbres plantats, i vam fer una replantació d’alzines en una zona de la finca.

Aquesta sortida vam gaudir d’un dia molt assoleiat que ens va acompanyar en tot el recorregut de la finca, mentre debatíem els beneficis socials i ambientals de la biodiversitat i les reforestacions.

El següent cap de setmana vam visitar la finca Sa Bastida, entre LLucmajor i Porreres, amb Joan Miralles, president de l’associació Bon Clima Contra el Canvi Climàtic, i Àngel Amengual, enginyer industrial i professor d’institut.

Durant la sortida ens van explicar com funcionava l’energia solar i com captar-la per escalfar aigua, van ensenyar-nos diferents models de col•lectors solars (amb els pros i contres de cada sistema) i com construir, instal•lar i mantenir un col•lector solar per a aigua calenta per a ca nostra.

Aquesta experiència va ser molt enriquidora, ja que vam poder veure que les energies renovables poden estar a l’abast de tothom i a un preu assequible. També ens va permetre veure alternatives als models existents a nivell local i el potencial de desenvolupament econòmic i ecològic que poden tenir iniciatives com aquestes per a joves emprenedors.