Clima i energia

El futur del protocol de Kyoto està en joc

Comencen les negociacions sobre el canvi climàtic a Doha: el futur del protocol de Kyoto i del nostre Planeta està en joc.

Per divuitena vegada es tornen a reunir delegats de tot el món per desencallar les cada vegada més frustrants negociacions internacionals de canvi climàtic emmarcades per les Nacions Unides. En un any en el qual el Planeta ha sofert de nou catàstrofes climàtiques relacionades amb les activitats humanes (huracans, inundacions, sequeres, i enormes en

incendis, com en el cas d’Espanya), les organitzacions ecologistes seguim preocupades per la falta de voluntat política que manifesten els països desenvolupats.

Després de tots aquests anys d’interminables negociacions, i estratègies per defugir la responsabilitat, s’han aconseguit molt pocs progressos, i fins i tot podríem afirmar que aquests estan sent diluïts per algunes potències del nord. Segons el que sembla, estem a les portes d’expirar l’únic tractat internacional vinculant del disposem (el Protocol de Kyoto), i que no es

preveu una continuació fins almenys, al 2015 (tot i sent optimistes, entraria en vigor al 2020).

Sembla que els països desenvolupats acudeixen a aquesta cita a Doha, Catar, amb més ganes d’afeblir al futur tractat i a promoure l’expansió de falses solucions a la crisi climàtica que a acceptar responsabilitats, sobretot tenint en compte que la ciència recomana que pic màxim d’emissions hauria de ser ser assolit el 2015, i anar disminuint gradualment per així evitar processos irreversibles al nostre planeta que afectarien sense cap dubte als ecosistemes, i per tant, a les persones.

Amics de la Terra està demanant als governs que van a Doha, que despertin d’una vegada i enfrontin la crisi climàtica, fent progressos significatius per establir una acció internacional justa i ambiciosa. Per això és necessari reduir emissions d’acord amb la ciència i l’equitat, proveir de finançament públic perquè els països en desenvolupament puguin fer front al canvi climàtic, avançar en la transferència de tecnologies baixes en Carboni, i acabar amb els mercats de carboni (ja que fins avui només han servit per especular amb les persones i els ecosistemes). Queda cada vegada menys temps, i existeixen solucions reals, però necessitem que els nostres governs obrin els ulls abans que sigui massa tard.