Biodiversitat

Destrosses en la neteja del Torrent de Coanegra

El passat dimarts un grup de persones convocades pel Grup de Defensa del Medi Ambient (Gadma), i entre les quals hi havia representants d’Amics de la Terra, el GOB, Greenpeace, Amics de la Vall de Coanegra i alguns veïns, ens vam trobar amb els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient a peu del torrent de Coanegra per analitzar la intervenció feta per part de la conselleria en motiu de les obres de neteja del torrent. El Conseller i el director general de recursos hídrics van excusar la seva presència, i l’equip tècnic (un grup de sis persones que treballen a la Direcció General de Recursos Hídrics en el servei de construcció) van intentar justificar les destrosses que les erugues i excavadores han fet al torrent de Santa Maria.

Segons l’associació d’Amics de la Vall de Coanegra, la reunió només va servir per confirmar que tot s’ha fet malament (des del punt de vista d’enginyeria i evidentment, des de l’ambiental) i amb presses per acabar la neteja en un parell de mesos ja que els 4 milions d’euros s’havien de gastar el 2011. Els tècnics al cap i a la fi només obeïen directrius i treballen sota les pressions de complir els terminis i els reglaments, però els responsables polítics hauran de donar la cara.

El següent pas, per tant, serà demanar una reunió a la conselleria amb tots els directors generals amb competències en aquest tema (recursos hídrics, biodiversitat, etc…) per intentar minimitzar, en la mesura del que es pugui, el mal ja fet i, sobretot, per evitar que en properes neteges es treballi d’aquesta manera tan agressiva. L’associació considera que hi ha alternatives molt més respectuoses amb l’entorn, que tenen una projecció a mig i llarg termini per reconstruir els boscos de ribera, i que a més permetrien donar feina a molta gent que ara mateix està aturada. En comptes d’això, ara per ara s’està optant per excavar les lleres dels torrents, destrossant els seus llits i convertint-los gairebé en pistes forestals sense cap mena de vegetació, deixant els marges i la terra totalment desprotegides, a l’espera que se l’endugui la primera riuada.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest