Clima i energia

Amics de la Terra denuncia que l’acord de París no està a l’altura de la urgència climàtica

Amics de la Terra Mallorca s’ha sumat a la concentració de milers d’activistes que s’han desplaçat a París per exigir als nostres governs que prenguin mesures urgents contra el canvi climàtic. 4 membres d’Amics de la Terra Mallorca han estat a París des de dijous fins diumenge per viure de prop les negociacions de la Cimera de Canvi Climàtic – COP21.

Malgrat que els representants dels països participants es feliciten entre ells una vegada acabada la cimera de canvi climàtic i els titulars dels mitjans de comunicació convencionals parlen d’un acord històric, Amics de la Terra Mallorca explica que s’ha d’anar més enllà per veure que és insuficient principalment perquè no inclou eines necessàries per una lluita eficaç contra l’escalfament global. Altres punts fonamentals han quedat fora del text o estan esmentats al preàmbul o a l’annex sense cap obligació de compliment, com la descarbonatització, la justícia climàtica o un finançament adequat que afecta directament a l’adaptació i mitigació dels països no industrialitzats.

Aquest acord és una carta blanca per seguir amb les emissions i proposa alternatives i falses solucions basades en la captació i emmagatzematge dels gasos d’efecte hivernacle. Amb els plans voluntaris de reducció de gasos, que han presentats la majoria dels països que han votat l’acord, l’augment de temperatura estimat és de 3ºC, molt superior al 1,5 ºC que han acordat arribar “l’abans possible”. En canvi l’acord es posa en vigor a partir del 2020.

Amics de la Terra denuncia que l’acord de París no està a l’altura de la urgència climàtica. Actualment molts països estan patint ja grans impactes del canvi climàtic i cada vegada són més els refugiats climàtics que exigeixen justícia climàtica ja.

El canvi climàtic avança més ràpid que les decisions i compromisos dels nostres representants polítics. D’aquesta manera pren molta més importància les iniciatives ciutadanes que estan actuant per frenar el canvi climàtic, amb solucions reals com les energies renovables gestionades de forma participativa i comunitària. I des d’Amics de la Terra seguirem fent feina per avançar també en la rebel·lió energètica en mans de la ciutadania.

Per a més informació:

El acuerdo de París: una farsa en la lucha contra el cambio climático

2.000 activistas de Amigos de la Tierra escriben la historia del clima en las calles de París

Los países parecen rendirse en la lucha contra el cambio climático

Cumbre del Clima: Amigos de la Tierra denuncia el avance hacia un acuerdo vacío

Amigos de la Tierra pide el respaldo de España al límite de temperatura de 1,5ºC en el texto de acuerdo de París

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest