Recursos naturals i residus

Amics de la Terra alerta que es crema el 86% dels residus orgànics domèstics a Mallorca. Compostar és l’alternativa

La fracció orgànica dels residus municipals (FORM) suposa aproximadament un 40% en pes dels residus domèstics a Mallorca. D’aquests, sol es recull un 5% de forma separada, que després és tractat a la planta de compostatge. La resta de residus orgànics és eliminada amb el rebuig a la incineradora, el que significa cremar el 86% dels residus orgànics domèstics. La FORM podria esser fàcilment convertida en compost, substància molt valuosa per enriquir la terra i evitar la seva erosió.

L’estudi ” Compost : Recepta per reduir la petjada de carboni ” que acaba d’acabar Amigos de la Tierra a nivell estatal , compara les emissions de gasos d’efecte hivernacle del transport i les diverses maneres de tractar els residus orgànics domèstics, concloent que el compostatge domèstic és l’únic sistema de tractament que no genera emissions de CO2, ja que no fa falta usar energia fòssil ni al transportar-lo a una planta ni en el seu procés de conversió en compost o la seva eliminació. El següent sistema amb menor impacte d’emissions de CO2 és el compostatge local municipal on les emissions del transport i el procés serien mínims. Desprès, en ordre d’augment d’emissions de CO2 vindrà el seu procés en planta de compostatge o biometanizació centralitzada, seguit per la incineració i per últim en abocador centralitzat on a més del CO2 cal considerar les emissions de metà.

A més Amics de la Terra ha produït un video com a part de la campanya per promocionar el compostatge domèstic que es pot veure aquí Redueix , Reutilitza , Composta.

Per divulgar l’estudi i fomentar el compostatge domèstic i local , Amics de la Terra Mallorca va organitzar una presentació juntament amb una xerrada sobre la importància del compostatge domèstic, a la Biogranja La Real . Podeu veure les fotos aquí. En les properes setmanes Amics de la Terra Mallorca presentarà l’estudi estatal ampliat per aplicar al cas concret de Mallorca .

Podeu descarregar-vos l’estudi presentat aquí :

13-12-10 INCLAMCO2-HuellaMateriaOrganica

Tant l’ estudi , el vídeo com la seva presentació compten amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient .

body,td,th {

      color: #666;

}

h4 {

      color: #060;

}

a:link {

      color: #060;

      text-decoration: none;

}

a:visited {

      text-decoration: none;

      color: #060;

}

a:hover {

      text-decoration: none;

}

a:active {

      text-decoration: none;

      color: #060;

}

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest