Altres

Ara crisis econòmica i després crisis ambiental…ÉS AQUESTA LA MALLORCA QUE VOLEM?

En els temps que correm, només sentim a la gent parlar de la preocupació econòmica… es normal en la conjuntura europea actual. Però per voler solucionar el problema econòmic actual no hem d’hipotecar el nostre futur ambiental.

Quan va haver el boom immobiliari, ningú es plantejava on acabaria tot allò ja que la economia era propicia, els pisos duplicaven el seu preu de venda en pocs anys, els bancs donaven hipoteques amb molta facilitat i de risc, etc. Estava clar que aquest model de “bombolla immobiliària” no era sostenible i que arribaria a la seva fi.

I ara que? En el context de promoure l’economia balear es volen desencallar projectes urbanístics que la majoria estaven aturats per incomplir el planejament urbanístic, per informes negatius de recursos hídrics, etc. Alguns exemples són:

Cala Carbó (Pollença), on des de fa anys volen fer una urbanització en una platja natural que encara conserva uns valors naturals i culturals, i tranquil·litat, ja que la menys freqüentada de la Cala San Vicens, entre altres coses perquè no hi ha serveis turístics.

Cala Blanca (Andratx), un dels pocs llocs verges i paradisíacs que queden entre Camp de Mar y el Port d’Andratx, amenaçat per una promoció de vivendes de luxe amb piscina.

Ses Fontanelles (Palma), la darrera zona humida que queda a la Badia de Palma està a punt de desaparèixer amenaçada per la construcció d’un gran centre comercial. Aquest aiguamoll, malgrat els processos de transformació que ha patit (salines, abocament de runa, etc.), manté encara uns notables valors ecològics i paisatgístics reconeguts a distints inventaris de zones humides, com aus i el limonium barceloi, una planta única al món.

Son Baco (Campos), una zona rural i amb uns valors litorals molt ben conservats i casi inalterats, on hi pesa un projecte de construcció d’un camp de golf de 18 forats amb un complex hoteler de 5 estrelles amb piscina, vivendes i apartaments de luxe.

Son Bosc (Muro),on també es vol construir un camp de golf, tot i ser un indret annex al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca amb un gran interès conservacionista, amb una alta diversitat en orquídies, abellerols, falcó marí, entre altres espècies de flora i fauna.

Es Guix (Escorca), un dels punts més emblemàtics de Mallorca, situat a l’entorn del Monestir de Lluc, en el cor de la Serra de Tramuntana, on volen recuperar un projecte de construcció de més de 150 vivendes familiars.

Reflexionem sobre això… si Mallorca, de clima mediterrani que es caracteritza per una manca d’aigua, hi ha actualment 23 camps de golf en funcionament, cal construir-ne més? No és millor optimitzar els ja existents que fer noves inversions i destrucció del territori?

¿Cal construir nous centres comercials havent en funcionament molts i que a més han baixat les seves vendes a causa de que la gent no consumeix tant?

¿Cal fer més vivendes quan hi ha moltíssimes cases i pisos tancats o en venda arreu de la illa?

Si anem destruint i perdent la nostra identitat natural com a illa com excusa de la crisis econòmica, després patirem una crisis ambiental. Ningú ha de dubtar que necessitem la nostra terra per viure, alimentar-nos, beure, respirar, … les nostres accions d’ara patiran les conseqüències després.

El turisme segueix sent el motor de la economia balear, podem promocionar un turisme de qualitat atret pels nostres valors naturals i culturals actuals. Podem fer atractius aquest indrets per a la gent local i els turistes de qualitat. Hem de pensar en el bé del col·lectiu balear, no només de un grup elitista de gent amb poder o poder adquisitiu, sense que valori o estimi Mallorca.

Hem de recuperar el sentit comú, aquest camí de construir més i no optimitzar els recursos existents només duu a destruir el nostre estimat territori, que fins i tot pot fer perillar la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Serra de Tramuntana atorgada per la UNESCO. Aquesta és la Mallorca que volem?

ÉS HORA DE MOBILITZAR-NOS PER DEFENSAR EL NOSTRE PATRIMONI NATURAL!

SIGNA PER RECOLZAR LA NOSTRA DEMANDA AL GOVERN que ELIMINI l’amenaça urbanística que pesa sobre aquests indrets.

També pots ajudar-nos a difondre la recollida de signatures des de ACTUABLE.