Altres

Amics de la Terra et desitja un Nadal estalviador en recursos i generós en creativitat

S’acosten les dates més consumistes de l’any i ara, més que mai, és un bon moment per reflexionar sobre els impulsos que ens inciten a comprar.

Sabem que tenim més del que necessitem per viure però tot i així, omplim les nostres cases de objectes i regals de tot tipus. És normal, ens agraden les sorpreses i el fet de comprar somriures i alegria és una cosa que ja forma part de la nostra cultura nadalenca. A tots ens agrada comprar i rebre regals, però hem de saber que no tots són iguals (ni per nosaltres ni per al medi ambient). Podem comprar responsablement, podem regalar coses immaterials, i fins i tot podem invertir els diners en opcions / alternatives a favor del nostre planeta. Només és qüestió de pensar-ho un poc.

El primer que podem fer abans de comprar qualsevol cosa és reflexionar sobre què necessitem. Moltes vegades comprem influïts per la publicitat, les modes o les tendències socials. És molt difícil consumir lliurement però, si més no, hem de ser conscients. Preguntar sobre la utilitat o la durabilitat del que volem comprar ens pot donar algunes pistes.

Moltes vegades associem també el concepte de regal amb un objecte material, i aquesta associació a més de poc original, té moltes limitacions físiques i econòmiques. Vivim en un planeta amb recursos limitats, i el nostre model occidental fa que consumim més recursos dels que extraiem en el nostre país (per tant, augmentem la desigualtat i l’empobriment explotant els recursos d’altres regions del planeta). Per aquest motiu, és més necessari que mai optar per un món de baix consum. Això també pot ajudar-nos a exercitar la nostra creativitat regalant un dibuix, un poema, alguna manualitat feta per nosaltres, fer algunes activitats a la natura amb la nostra família … o també altres regals que comporten alguna cosa més que el material, com unes entrades al teatre o al cinema, un massatge relaxant, un curs d’hort ecològic, associar-se a una ONG, etc..

Si finalment optem per la compra d’objectes materials, encara podem aprofundir una mica més. Consumir de forma conscient implica tenir en compte les repercussions que té la nostra compra, per a les persones i el medi ambient. No és el mateix comprar productes amb criteris de responsabilitat social i ambiental (escollint, per exemple, aquells amb segells de comerç just, ecològics, segells d’ús responsable de boscos, d’eficiència energètica per a electrodomèstics …) de comprar objectes de baixa durabilitat (de un sol ús, amb obsolescència programada) o que impliquen elevats consums d’energia o materials.

En aquests temps d’austeritat econòmica, és més necessari que mai aprofitar els diners i invertir-lo en la construcció d’alternatives. Un exemple pràctic el podem veure amb l’ús d’energia a la llar. Instal·lar una placa solar tèrmica per a l’aigua calenta és una inversió que ens permetrà disposar d’aigua calenta durant molts anys i de forma gratuïta per a nosaltres i per al nostre clima. Si a més volem que la nostra llar s’alimenti en un 100% d’energia renovable i de proximitat, podem canviar de companyia elèctrica i optar per les cooperatives energètiques, com estan fent ja milers de socis de Som energia i el grup local de Som Energia Mallorca.

També una bona opció per diversificar l’economia del país, emetre menys gasos d’efecte hivernacle i gastar menys recursos energètics, és comprar productes locals per elaborar el menjar nadalenca, i perquè porti menys tòxics els productes ecològics són la millor opció.

En definitiva, tenim moltes opcions i hem d’aprofitar aquestes dates per desitjar també un Bon Nadal a la nostra mare Terra.