Alimentació i agricultura

Què és la permacultura? La pràctica a Permamed

La permacultura és molt coneguda com a agricultura permanent o sostenible, però el concepte és molt més ampli i evolucionat del que sembla a priori. La permacultura és una visió d’una cultura, que comprèn un sistema de disseny holístic, sostenible, ètic i accessible a tots. Integra saviesa tradicional i noves tecnologies amb la finalitat de proporcionar solucions pràctiques i econòmiques.

La permacultura dissenya conscientment paisatges que imiten els patrons i les relacions de la natura, mentre subministren aliment, materials i energia abundants per satisfer les necessitats locals del present i del futur. Les persones, els seus edificis i la manera en què s’organitzen a si mateixos també són fonamentals en permacultura.

Hi ha uns principis de disseny i una ètica senzilla que és la base de tot. Aquesta ètica és tenir cura de la terra, tenir cura de la gent i compartir els recursos.

La cura de la terra significa cuidar les coses vives i no vives: sòls, espècies i les seves varietats, atmosfera, boscos, microhàbitats, animals i aigua, la qual cosa implica la realització d’activitats inofensives i rehabilitadores, la conservació activa i l’ús ètic de els recursos. Totes les accions han de garantir que els ecosistemes es regenerin al màxim i siguin capaços de funcionar saludablement.

Amb la cura de la gent s’estimula l’ajuda mútua entre les persones i les comunitats, tenint en compte les necessitats bàsiques d’aliment, abric, educació, ocupació satisfactori i contacte humà. Si podem proveir les nostres necessitats bàsiques no ens cal fer pràctiques destructives a gran escala contra la terra.

Compartir els recursos és la inversió de temps i energia per assolir els objectius enfocats a la cura de la terra i de la gent. Després d’haver cobert les nostres necessitats bàsiques i dissenyat nostres sistemes el més hàbilment possible, podem estendre la nostra influència i energies en ajudar a altres a assolir aquest enfocament.

A la sortida “APRÈN AMB LA NATURA amb la permacultura mediterrània” que Amics de la Terra va fer a principis de juny, vam poder veure la pràctica de la cultura de la permacultura a la finca de sa Cabaneta de Permamed. A la finca vam veure les pràctiques de cuidar la terra, les persones i els recursos. Ens van ensenyar que el primer principi és observar i intentar imitar els processos de la natura, i que cal zonificar per optimitzar els espais, el temps que li dediques i els recursos existents. Vam aprendre diverses maneres de disposar els espais per al cultiu i recol·lecció dels aliments; diferents tècniques de cultiu i reg per aprofitar el màxim l’aigua i permetre que se segueixin omplint els aqüífers; la importància de no llaurar la terra per preservar els microorganismes, fongs i altres espècies que enriqueixen i airegen el substrat; l’aprofitament de materials per fer minihorts (banyeres velles, palets, caixes de fusta, etc); l’autoproducció d’energies renovables per assecar la fruita i verdura, cuinar i il·luminar.

També vam fer un taller per relacionar les problemàtiques ambientals, els principis de la permacultura i les solucions existents, i un altre per reflexionar sobre com ens sentim davant el moment actual de crisi econòmica, ambiental i social, i la nostra contribució present i futura per superar-les.

Permamed està desenvolupant programes d’educació amb l’objectiu de proveir als mestres de nous enfocaments per a una educació conscient, ecològica, holística, i sostenible i eines per ensenyar i compartir la Permacultura i inspirar una vida més sostenible. Estan responent a una demanda per part de professors, educadors i famílies que es veuen necessitats de mètodes d’ensenyament i recursos que ofereixin una resposta positiva i sostenible a la crisi ecològica, econòmica i cultural a la qual s’enfronta el món avui en dia.

El sistema de disseny en Permacultura està sent reconegut a nivell internacional i ja està reconegut en universitats dels Estats Units, Austràlia i Amèrica del Sud on ofereixen la titulació oficial en Permacultura.

Fonts: Part de l’article conté informació extreta del llibre “L’Essència de la Permacultura”, de David Holmgren, i de l’article “Què és la permacultura?” De Zoe Costa del Forcallo.